2016. június 6., hétfő

Vasláb, Vasláb, miért vagy te Voșlobeni?

Feljelentést eszközöltem a Csíkszeredai Bíróság melletti Ügyészségen Vasláb község polgármestere, Tinca Mihai Dumitru ellen hivatali visszaélés tényállásában, ugyanis a község be és kijáratainál levő helységnévtáblák nem tartalmazzák a kötelezően előírt magyar nyelvű megnevezését a helységnek. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította a hátrányos megkülönböztetés tényét, és határozatban szólította fel a polgármestert a helyzet orvoslására, amely határozatot a tettes figyelmen kívül hagyott. Súlyosbító körülmény, hogy a törvényes előírások betartására 15 éve volt a tettesnek. Hargita Megyei Kormányképviselőjét tettesként említem meg, mert a törvényes előírások szerint neki lett volna kötelessége a cselekményt megállapítani és azt szankcionálni, de ezt nem tette meg, ezzel pedig biztatta a tettest cselekménye folytatólagos elkövetésére.






"A Csíkszeredai Bíróság mellett működő Ügyészség részére

Büntető feljelentés

Alulírott Csibi Barna büntető feljelentést kívánok tenni Tinca Mihai Dumitru, Vasláb polgármestere ellen hivatali visszaélés tényállásában.
Tényállás:

Vasláb helység ki és bejáratainál levő helységnévtáblák csak román nyelven tartalmazzák a helység elnevezését. A 2002-es népszámlálás eredményei szerint a helységben a magyar etnikumúak száma meghaladja a 2001. évi 1206 sz. kormányhatározatban előírt 20%-ot, így a magyar nyelvű felirat hiánya kihágásnak minősül. A feliratozás biztosítása a helység polgármesterének a hatáskörébe tartozik.
Azáltal, hogy a törvényben előírt kötelességét nem teljesítette, a polgármester hátrányosan megkülönböztette a helység és az ország magyar etnikumú lakosait, amely etnikum hivatalosan el van ismerve Romániában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 377 sz. 2013.06.04-i határozata, amelyben a hivatal figyelmeztetésben részesíti Vasláb polgármesterét, megállapítja a hátrányos megkülönböztetés tényét.
A Hargita megyei Kormányképviselő 7792/SL/2015.07.21-i átiratában arról tájékoztat, hogy kérést intézett a vaslábi polgármesterhez, amelyben kéri a törvényes előírások betartását.

A román btk. 297 cikk (1) bekezdés értelmében hivatali visszaélésnek minősül, ha egy köztisztviselő hivatala gyakorlása közben elmulasztja valamely hivatali kötelezettségét, vagy hibásan valósítja meg azt, és ezzel kárt okoz egy fizikai vagy jogi személynek, annak jogait vagy törvényes érdekeit csorbítva.

Jelen esetben létezik egy egyértelműen előírt hivatali kötelesség, amelynek teljesítése el lett mulasztva, ezáltal sérült egy törvényben leszögezett jog és ennek következménye, ahogy a Diszkriminációellenes Tanács is megállapította, etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés.

Súlyosbító körülmény, hogy a törvényi előírások életbelépése óta 15 év állt a tettes rendelkezésére, hogy teljesítse hivatali kötelességét, de ezt elmulasztotta.

Ugyanakkor a Hargita megyei Kormányképviselő sem teljesítette az előírásoknak megfelelően hivatali kötelességét, mert nem bírságolta meg a tettest, hanem kényszerítő erővel nem bíró hatástalan intézkedést alkalmazott, egy kérést írt, hogy a tettes tartsa be a törvényi előírásokat. Ezáltal csak biztatta a törvénytelenség további fenntartására. Kérem megvizsgálni a kormányképviselő esetében a társtettes jelleget, valamint hivatali visszaélést az ő esetében is."

Kapcsolódó:
Nesze neked kisebbségi jog - Nemhogy Vaslábat kétnyelvűsítették volna, inkább a 132-esen mindent bocskorosítottak (ruszinkarpatalja.blogspot.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése