2017. február 6., hétfő

A román (i)gazságszolgáltatásnak a Csíki sör elleni bicskanyitogató döntése ellen tüntettek a csíkiak

Csíkszeredában a főtéren több, mint 300 személy tüntetett az Igazi Csíki Sört érintő végleges törvényszéki végzés ellen, amely teljes egészében betiltja a "Csíki" elnevezéssel ellátott összes termék kereskedelmi forgalomba helyezését, a Csíki Sör székely sörvállalat és a Ciuc nevű sört gyártó Heineken nevű multicég közötti védjegyvita lezárásaként.

A rendezvényt a Székelyek Világszövetsége képviseletében Boros Árpád alapítótag szervezte. Beszédében kifejezte felháborodását a helyi székely kis és középvállalkozásokat ért hatósági visszaélések miatt, valamint kiemelte, hogy ez a táblabírósági végzés, bármilyen hihetetlen, de gyakorlatilag teljesen szembemegy az európai bíróságoknak a tárgyban hozott ítéleteivel.

 

A rendezvényen Borboly Csaba. a Hargita Megyei Önkormányzat elnöke is felszólalt néhány mondat erejéig, majd Sándor Cecília, a Csíkszentsimoni fúvószenekar tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csíki Sörnek köszönhetően a fiatal munkakereső székelyek helyben juthattak munkához, és nem kellett több ezer kilométerre idegenbe elvándorolniuk.

Jómagam röviden bemutattam a Székelyek Világszövetségét, mint olyan önrendelkezéspárti, az önálló székely állam megteremtésén fáradozó szervezetet, amelyet a világ minden tájára szétszóródott székelyek közötti kapcsolatteremtés céljából hozott létre megálmodója, a kommunista terror elől nyugatra menekült András Mihály.

Tőke Ervin beszédében kiemelte, hogy lehet, üldözési mánia, de neki valahogy úgy tűnik, mintha véletlenül pont mindent, ami székely vagy magyar, Romániában igyekeznének betiltani, tönkretenni, ellehetetleníteni, megszüntetni. A Csíki névvel kapcsolatosan kijelentette, hogy az a név az embereké, és majd ők adják annak kölcsön, akinek akarják. A termék és a hazafias eszmeiség összekapcsolására vonatkozóan megállapította, hogy ez a fajta árukapcsolás, a saját termék védelme például Svájcban még sokkal nyilvánvalóbban van jelen a gazdaságban. Végül kiemelte, hogy egy székely bíróság előtt nyilvánvalóan nem ez a döntés született volna.

 

 A rendezvény hangulatáról a Csíkszentsimoni fúvószenekar gondoskodott, a székely és magyar himnusz mellett egyéb nótákkal szórakoztatva a közönséget.





Kapcsolódó:

Szimpátiatüntetés az Igazi Csíki Sör mellett Csíkszeredában - videó(szekelyhon.ro)
A Csíki név a miénk, a mi tulajdonunk (szekelyfold.ma)
Szimpátiatüntetést tartottak a Csíki Sör mellett Csíkszeredában (székelyhon.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése